Polytypos: Mielenkiintoisia pikkujuttuja sieltä ja täältä

Pieniä tarinoita ja kaskuja Polytypoksen kirjasinnäytteestä vuodelta 1926 (s. 93–113).

Kun Kiinassa vietetään suurempia juhlia, kutsutaan vieraat kolmella eri kortilla. Ensimmäinen lähetetään kaksi päivää ennen juhlapäivää, toinen itse juhlapäivänä ja kolmas tuntia ennen juhlan alkua. Kiinan onnelliset kirjanpainajat!

Milloin sanomalehti on virheetön? Erään saksalaisen lehden mukaan silloin, jos 1) kirjotus on oikein kirjotettu, 2) jos se on selvästi kirjotettu, 3) jos latoja kastinsa lokeroihin on kirjaimet oikein purkanut, 4) jos kirjaimet oikeista lokeroista otetaan, 5) jos ne oikeinpäin ladotaan, 6) jos oikolukija korrehtuurin oikein lukee, 7) jos latoja ensimmäisen korrehtuurin oikein korjaa, 8 ) jos oikolukija toisen korrehtuurin oikein lukee, 9) jos latoja toisen korrehtuurin oikein korjaa, 10) jos tarkistusvedos oikein luetaan, 11) kun asianomaisille on tähän kaikkeen annettu riittävästi aikaa, 12) ja jos tusinan verran muita seikkoja otettaisiin huomioon.

Eräs ranskalainen sanomalehti, joka sairasti kroonista tilaajainpuutetta, vaipui ikuiseen uneen sangen ovelalla tavalla. Tapaus sattui 1890-luvulla — Venäjän tsaari vieraili silloin Ranskassa — jonkavuoksi lehti ilmotti „senjohdosta, että Ranskassa vietetään suuria kansallisia juhlia ylhäisen ystävän tsaarin kunniaksi, ei enään ilmestyvänsä”.

Sydämemme liikkuva voima, joka panee veremme säännöllisesti kiertämään, on suurempi kuin mitä yleensä luullaan. Kokeilujen kautta on todettu, että jos se lihas, jota kutsutaan sydämeksi, voitaisiin voimanlähteeksi kytkeä, se hyvin pystyisi panemaan liikkeelle pienen painokoneen. Sydämen voima on ihmisen elonvoima. Inhimillisen ruumiin pieni koneisto työskentelee yötä päivää ja voima, jota ei heti käytetä, säästyy vastaisia ponnistuksia varten. Jos valmistaisimme sydämen voimaa kehittävän koneen, pitäisi sen olla 18 tumaa korkean, silinteri olisi 1–1½ tuumaa läpimitaltaan ja vauhtipyörän pitäisi tehdä 150 kierrosta minuutissa. Tämän pienen koneen lämmitykseen tarvittaisiin n. 1½ kg. hiiltä tuntia kohti.

Perinpohjaiseksi oikaisuksi voi kutsua sitä ranskalaisen sanomalehden oikaisua, joka kuului seuraavasti. Eilispäivän lehdessä ollutta pientä virheellisyyttä oikaisemme sikäli, ettei tiedoituksemme lapsentytön rakkaussuhteiden aiheuttamasta itsemurhasta pidä paikkaansa. Sen, minkä tiedoitimme tapahtuneen Versaillesissa, tapahtuikin Melunissa, eikä kyseessä ollut mikään nuori lapsentyttö, vaan ratsuväen aliupseeri, joka ei suinkaan rakkaussyistä surmannut itseään, vaan mielenvikaisena itsensä hirtti.

Ennen maailmansotaa kutsui eräs pöyhkeä venäläinen vieraat kultahäihinsä kultaisilla kutsukorteilla. Kortit olivat ohuiksi valssattua kultaa emaljitekstillä ja -koristuksilla. Kukin kortti painoi 20 gr., 200 korttia siis 4 kg. Kulta oli peräisin juhlijan omasta kaivoksesta.

Uuden etelä-Walesin vankilassa ilmestyy lehti, jonka tehtävänä vankilanjohdon suunnitelman mukaan on antaa ohjeita rikollisille sekä julkaista tietoja avoinnaolevista työpaikoista, joihin vapautuvat vangit voivat pyrkiä. Lehden, jonka nimi on „Compendium”, ensimmäisessä johtavassa kirjoittaa brittiläisten alusmaiden oikeusministeri m.m. seuraavaa: „Useimmat sanomalehdet aloittavat vaatimattomasti, mutta ponnistelevat levikkiä laajentaakseen. Tämän lehden laita on toinen. Painos on suhteellisesti mitätön ja toivotaan, että lukijain luku päivä päivältä pienenisi. Muut lehdet ovat ylpeitä suuresta tilaajamäärästä; „Compendium”-lehden perustajat toivovat, että jokainen lukija, joka lehden maksuttomana tilaajana on ollut, niin eläisi, ettei hän lehteä milloinkaan enään näkisi.